fredag 26. mars 2010
torsdag 7. januar 2010
Portrettintervju av Erlend Carangi
Drømmen som satte floke på ungdomstida
Kaja og Katrine
Erlend Carangi(17) hadde tidlig store ambisjoner om hva han ville gjøre i livet. Han ga opp både skolen og ungdomslivet ved å følge det som sto han nærmest; drømmen om engang å bli frisør i New York.
Vi sitter på Steam Cafè på Egertorget på Karl Johan. Det har rukket å bli mørkt ute og kontrasten er stor til den platinablonde Erlend som med sitt hvite smil, blender oss i det han ankommer cafeen. «Håret mitt er ikke ferdig farget enda» sier Erlend beskjedent mens han drar hånden gjennom håret «jeg pleier egentlig å gå med lue»
Etter en lang dag på Eva og Adam på Paleet, med krevende kunder, kan han nå ta seg en velfortjent pause med god samvittighet.
«Det er ikke rom for å ha en dårlig dag»
Etter å ha bestilt en kopp kaffe til en sliten Erlend spør vi han om hvordan jobben påvirker han fysisk og psykisk. «Det er en god kombinasjon. Selv om jeg merker store fysiske smerter i rygg og føtter, er det de psykiske prøvelsene jeg blir satt på som sliter mest på meg. Å jobbe 100% i 8-12 timer hver dag tar på. Det er ikke som på skolen der jeg gav opp om det var noe jeg ikke klarte og gjorde som jeg ville. Nå kreves mye det av meg at jeg gir av meg selv 100 % og jeg kan ikke gi opp før resultatet er klart. Vi er avhengig av at kundene blir fornøyde og vi må derfor prestere feilfritt og være profesjonelle til en hver tid» Han drikker opp kaffen og legger til «Det er ikke rom for å ha en dårlig dag»
Vi spør han hvordan dagen er vært og Erlend blir plutselig litt mer engasjert og får gnist i øynene, mens han refererer til kunder han har hatt tidligere på dagen. Uansett omstendighetene er det kunden som skal ha rett, og dette må jeg lære å venne meg til»
Når fant du ut at du ville bli frisør? Erlend tenner en røyk og tenker seg om mens han blåser ut røyken. «Frisøryrket er noe jeg alltid har drømt om, og jeg er veldig glad for at jeg har klart å realisere det».
Hvordan kom du deg dit du er i dag? Erlend skyver stolen nærmere bordet, mens han tenker seg om ett sekund «Jeg startet på frisørlinjen på Rud, men fant fort ut at det ikke var noe for meg så jeg valgte å droppe ut av skolen for å starte på Adam og Evas frisørskole i Oslo. Jeg ble valgt ut som en av de heldige 5 ut av 20 søkere, noe som er veldig bra. Etter et år her fikk jeg tilbudt opplæring på Adam og Eva på Paleet, akkurat det jeg ønsket!». Erlends hvite tenner brer seg nok en gang i et lurt smil. «Men frisøryrket er ikke bare å klippe hår, det består av utallige timer opplæring, dårlig lønn, og faglig kompetanse.
Ja, hva synes foreldrene dine om at du ikke går på skole lenger? Med den høye prisen på skolen er det ikke rart de var skeptiske. De var usikre på om jeg kom til å fortsatt være interresert i frisøryrket eller om jeg kom til å gå lei, som jeg gjorde med videregående skole. Idag er de kjempe stolt av meg og det jeg har oppnådd på så kort tid. Du kan si jeg har mistet mye av ungdomstida pga mine valg i livet, men det jeg har lært på denne tiden kan ikke måle seg med hva jeg ville ellers oppnådd.
Den 17 år gamle frisørspiren forteller at det likevel ikke har vært bare lett, men at veien han har valgt å gå har gitt flere innvirkninger på livet sitt. «Jeg har helt klart fått mindre fritid og blitt dyttet inn i voksenlivet. Det er ikke lenger noen kjære mor». Da vi spør han om han føler han har gått glipp av deler ved ungdomstiden, er svaret klart. «Definitivt, jeg savner å være med jevnaldrende. Enkle ting som å spørre venner om å finne på noe etter skolen er ikke lenger mulig. Livssituasjonen min er nok ganske annerledes fra hvordan andre ungdommer på min alder lever».
Et øyeblikk synes barnet som forsatt finnes i Erlend og han ler og sier: «Faen, som jeg savner å være bekymringsløs, gi faen i alt og å gjøre akkuratt som jeg vil».
Som sagt, du er veldig ung i bransjen. Føler du deg annerledes behandlet fordi du er ung?
«Ja, helt klart» sier Erlend etter å ha tenkt seg litt om. «Sånn sett ligner det mye på hvordan det var på videregående skole. De eldre har mer makt enn de yngre og blir behandlet med mer respekt». Han forteller at de eldre har lett for å glemme at han har like god kompetanse innefor faget som de andre lærlingene på Adam og Eva. «Går noe galt er det lett å ha en å skylde på» sier han og henvender til den personen som seg selv.
Hva er framtidsplanene dine? Han ler litt før han forteller at han må ta igjen mye skole. Selv om det på mange måter var deilig og befriende å slippe unna videregående, kan jeg ikke rømme fra det. Jeg må gå på skole en gang i uken over ca 2 år for å ta igjen fag og få studiekompetanse. Uten det blir det heller ikke svennebrev, noe jeg er avhengig av for å komme meg videre senere.
«Det er verdt det harde arbeidet»
Etter flere engasjerte svar fra Erlend får spørsmålet vårt om hva han liker best ved jobben, helt klart raskest respons. «Det beste ved jobben er at jeg gjør det jeg liker best her i livet, det jeg brenner for. Det er en hard bransje, men etter å ha laget noe fint jeg selv er stolt over er det verdt det harde arbeidet»
Da det er unnagjort er det ingen tvil om hva Erlend skal gjøre videre. «New York!» nesten roper Erlend ut med et drømmende blikk. Han har allerede peilet seg inn på hvilken salong han har lyst til å begynne å jobbe på. «Arrojo» i New York, en salong som blir omtalt som en av de beste i bransjen, er den store drømmen. Erlend fikler med hendene og smiler «Det klør i fingrene mine bare ved tanken»
Reklamefilm anlalyse
Norvegia reklamefilm
Oppgave 1:
a) Reklamefilmen har ikke noen spesiell stoppeffekt, men reklamen er såpass kjent at man fra første øyeblikk tenker på Norvegia. Ser jeg på reklamen fortsetter jeg og se på den fordi jeg synes den er morsom, og dette fungerer da som en stoppeffekt for akkuratt meg. For andre som ikke finner denne filmen morsom vil de derimot ikke ha noen interesse av å se videre på reklamen. Jeg tror reklamen er litt avhengig av at man har sett reklamer før, slik at man vet at den er morsom og verdt og se på.
Støy gjør også at man i mindre grad legger merke til akkurat denne reklamefilmen. Støy, vil i dette tilfelle være andre reklamer som blir vist samtidig på tv.
b) Målgruppen for filmen er både menn og kvinner over 16, fordi den handler om forhold som ikke fungerer og her kan mange kjenne seg igjen. Både unge og eldre, så lenge man har erfaringer fra tidligere forhold. Man blir ofte sittende og le over reklamen, fordi mange kjenner seg selv igjen.
c) Filmspråket i filmen spiller på at mottakeren har vært med på lignende hendelser. Vi møter mange forskjellige kvinner som er svært forskjellige, mens mannen som slår opp er svært nøytral og lite dynamisk i reklamefilmen.
d) 1. Filmen er i største grad humoristisk, og spiller på humor får å få frem budskapet sitt. Mange kjenner seg igjen i situasjonen, men det blir her gjort til noe morsomt, selvom brudd i utgangspunktet ikke noe morsomt. Ved å se filmen flere gangen lærer man seg automatisk noen av strofene og det er lett og sitte og sitere de forskjellige kvinnene mens filmen går.
2. Jeg tror filmprodusenten har valgt denne formen av reklame fordi humor er noe som appelerer til de fleste mennesker, og siden produktet Norvegia ikke har en spesiell målgruppe er dette en passende form for reklame.
e) I filmen ser vi en mann som slår opp med flere og går gjennom forhold som ikke varer. Slagordet til Norvegia er «noen forhold varer livet ut», og ved sammenhengen ved alle bruddene i filmen og selve Norvegia osten er at uansett hvor mange forhold som ikke fungerer så vil man alltid ha Norvegia, fordi den er like god som alltid og til å stole på. Ved å bruke så mange forskjellige karakterer med blandede følelser tilknyttet bruddet, får fram kontraster i forhold til Norvegia som hele tiden er uforandelig. Den samme gamle Norvegia osten, slik som den alltid har vært, ingen uønskede overaskelser og man kan virkelig stole på at dette prduktet er til å stole på.
f) Det er lite fakta om produktet i filmen. Dette er nok fordi Norvegia allerede er et såpass kjent produkt at det ikke trenger og overbevise kjøperne om at det er et trygt produkt med god kvalitet. Likevel kommer Norvegia godt frem gjennom filmen fordi mannen alltid spiser brød med Norvegia. I tillegg blir det på slutten vist en pakke med Norvegia og slagordet mens vi hører en dør blir smelt igjen. Slutten understreker jo også det hele filmen prøver å få frem; at mens noen forhold ikke fungerer så vil Norvegia alltid være til å stole på.
g) 1. Det er ikke laget lignende reklamer for Norvegia før, men det har i senere tid blitt laget en til som ligner veldig bare at det er andre damer med i filmen, altså andre reaksjoner på at mannen slår opp. Både budskapet og virkemidlene i denne reklamefilmen er det samme.
Tidligere gikk det en annen Norvegia reklame på tv, der vi så en liten jente som rømte hjemmefra, men som kommer tilbake og trøster seg med «gode, gamle Norvegia». (Link: http://www.youtube.com/watch?v=7dQF86tYpT0&feature=related ). Her er slagordet «tøff hverdag, mild ost», og dette kan jo ligne mye på den nye filmen der mannen går gjennom en tøff og krevende tid på jakt etter er forhold som varer. For han vil også osten fungere som trøst.
h) Jeg tror ikke at man vil kjøpe produktet etter bare å ha sett reklamen en gang, men jeg tror at over lang tid vil folk kjenne igjen akkurat dette varemerket når man står og skal velge hvilken ost man skal kjøpe. Det er da lettere og kjøpe et produkt du har hørt mye om, og slik kan Norvegia øke salget.
Jeg blir automatisk mer positiv til produktet fordi reklamefilmen er i mine øyne bra. Det er naturlig å relatere reklamefilmen til produktet og dette vil da gi varen et positivt inntrykk.
i) Jeg liker denne reklamen svært godt. Bare ved bruk av humor appellerer denne filmen meg med en gang. Jeg synes reklamen fungerer bra og får frem produktet og bedriftens budskap gjennom en humoristisk film. I forhold til mange andre reklamer, som sjamporeklamer, tannpasta-reklamer osv synes jeg denne reklamen virker mye mer ærlig, og ikke overdriver hvor «fantastisk» produktet er, for i bunn og grunn er det jo bare en ost og det er jo grenser på hvor mye forskjell et pålegg kan gjøre. Med andre ord, synes jeg Norvegia får frem at det er et trofast varemerket og ved hjelp av denne filmen vil også produktet bli enda mer kjent.
Oppgave 2:
Alle filmene har nærmest likt budskap. Budskapet norsk tipping prøver å få frem er at ved å vinne i lotto vil du få muligheter du ikke har hatt før. Reklamen får frem at ved å tippe på lotto oppnår du makt til å ta kontroll og gjøre som du vil, selvom det i realiteten er svært liten sannsynlighet for å vinne.
Målgruppen for Norsk tipping er nok folk flest, men de har nok ikke de rike som målgruppe fordi disse allerede har penger og har ikke det samme behovet for å vinne som en vanlig eller mer vanskligerestilt nordmann. Å vinne i lotto appellerer til de fleste og reklamene viser forskjellige karakterer som bruker hverdagen til å forandre hverdagen sin, som man ikke kunne gjort uten penger.
Lottoreklamene bruker virkemidler som humor, som ofte blir tatt godt imot. Humor myker opp budskapet slik at underbevisstheten blir påvirket. I tillegg bruker filmprodusentene et enkelt språk i filmene slik at det er lettere og følge med. I tillegg vil ingen føle at reklamen er for de mer intellektuelle, men at de er for alle og enhver. Det er også endel ironi i filmene.
Jeg valgte å se nærmere på lottoreklamen med bilmekanikeren.
Reklamefilmen med bilmekanikeren som vinner i lotto for så å bruke pengene på å bli sjef over bedriften han jobber i, og også over hans tidligere spydige og frekke sjef. Filmen har ingen spesiell stoppeffekt, men som slår gjennom likevel.
Målgruppen er nok noe av den samme som med resten av lottoreklamene men akkurat denne retter seg nok mest mot arbeiderklassen og jeg tror heller ikke at det er tilfeldig at mannen er av annen etnisk bakrunn og ikke snakker godt norsk. Dette gjelder mange innvandrere i Norge som sliter med å få jobb pga språkvansker og som opplever rasisme.
Filmen er veldig humoristisk og dette blir brukt som et virkemiddel ved å pakke inn budskapet slik at man blir påvirket ubevisst. I tillegg blir virkemidler som et enkelt språk, ironi og kontraster brukt. Et enkelt språk gjør at reklamen er lettere og forstå og budskapet kommer bedre frem, mens det er brukt ironi for å gjøre filmen enda morsommere. Ironien kommer først frem da utlendingen og tidligere arbeider på fabrikken har kjøpt opp bedriften og har tatt over rollen som sjef, og snur alt på hodet. Det er store kontraster mellom den utenlandske mannen og sjefen, der arbeideren er udmyk og hardtjobbende mens sjefen blir framstilt som en arrogant idiot. Disse kontrastene gjør at ironien blir enda tydeligere da lottomillionæren snur maktpossisjonene på hodet og snur om på frasen den tidligere sjefen brukte på han tidligere.
Reklamen er vellykket fordi den gir inntrykk av at ved å kjøpe lottokuponger vil livet dit forandre seg, når det i virkeligheten er minimal sjanse for at akkurat du skal stikke av med den største premien. Jeg blir i stor grad påvirket av denne reklamen. Ikke bare gjør reklamen at jeg husker Norsk Tippings lotto bedre, jeg har også lyst til å gå ut å kjøpe produktet.
Jeg liker denne reklamen fordi jeg synes den skiller seg ut og er original. Den gir meg et positivt inntrykk av Norsk Tipping, men fungerer bedre som en underholdene reklame enn som en informativ reklame om produktet. Vi får verken vite om priser eller sjansen for faktisk og vinne noe, og dette kan jo oppfattes som litt missledende. Alt i alt synes jeg reklamen får frem budskapet på en morsom og annerledes måte, imotsetning til de mange informative reklamene som går på TV ellers.
Oppgave 3:
Rema 1000 er en bedrift som har hatt mange reklamefilmer oppgjennom årene, hvor alle spiller på det samme slagordet «Det enkle er ofte det beste». Rema 1000 har fått svært mye positiv respons på disse filmene og nærmest alle har vært en suksess.
Forskjellige Rema 1000 filmer:
- Doffen har daua: http://www.youtube.com/watch?v=7iSki63ZDg0
- Bolle i ovnen: http://www.youtube.com/watch?v=bNk26SgcXo0&feature=related
- Trøbbel i tårnet: http://www.youtube.com/watch?v=Gf-tR8owXhE&NR=1
Alle disse filmene går ut på at en karakter i filmen gjør ting mye vanskeligere enn det egentlig kan være. Vi ser tendenser til kommunikasjonsproblemer hvor den ene parten sliter med å forklare seg. Reklamefimene viser svært forskjellige situasjoner med forskjellige typer karakterer. Målgruppen til Rema 1000 har derfor blitt svært stor og hver enkelt reklamefilm peiler seg inn mot forskjellige menneskegrupper. Selvom de forskjellige filmene har varierte målgrupper er det lett for alle og like disse filmene fordi de er veldig morsomme.
Reklamene til Rema 1000 har blitt så kjent at man med en gang kjenner igjen filmene. Dette gjør at vi har lært oss kodingen i filmene og den er dermed med på å forsterke noe vi allerede vet.
Slagordet «det enkle er ofte det beste», henger sammen med butikken fordi Rema 1000 ønsker å drive bedriften enkelt og unngå løsninger som krever unødvendige ressursser og tid. I tilegg har Rema 1000 satset på å ha oversiktlige og organiserte butikker med stort vareutvalg slik at kundene lett kan finne frem og har mye og velge mellom. Slagordet forteller mye oss at det er en butikk som er både billig og bra, men at de har satset mest på å være rimelige. Reklamen forteller lite om kvaliteten på varene i butikken.
Virkemidlene i filmen er først og fremst humor, som gjør at budskapet er litt skjult og sniker seg mer inn på oss ubevisst . Vi ser også at filmprodusenten har lagd store kontraster mellom karaktererene og vi oppfatter derfor kommunikasjonsproblemene som enda større. I filmene er det også mange metaforer når den ene parten prøver å få frem noe ved bruk av metaforer istedenfor å bare si det som det er.
Jeg synes reklamene er veldig morsomme, men likevel synes jeg ikke de fungerer så altfor bra som reklame. Selvom navnet på kjeden blir kjent, forteller reklamen lite om produktet, og de har ikke tatt med forskjellige tilbud. Dette gjør at jeg som kunde kanskje vil velge andre butikker fremfor Rema 1000, bare på grunn av enkelte tilbud som reklameres for. Rema 1000 reklamene er veldig god underholdning men jeg synes de relaterer for lite til produktene de prøver og selge og i mitt tilfelle vil jeg ikke bli påvirket nok til å velge denne butikken fremfor andre.
Abonner på:
Innlegg (Atom)